Vintage SPORT PRESSO kemping/utazó kávéfőző; egy kifolyós, alumínium színű, ragyogó komplett készlet - Jelenlegi ára: 14

2020. július 26., vasárnap


SPORT PRESSO kemping/camping utazó kávéfőző; egy  kifolyós, 1 - 2 személyes, alumínium színű dobozos, ragyogó, komplett készlet
Sport Presso úti kávéfőző készlet, komplett, utazásra kész  - felszereléssel, ragyogó újszerű állapotba hozva, korban hozzáillő, praktikus, ragyogó mini aluminium kiöntővel, hordozó táskával kiegészítve! Azonnal hadra fogható!
Felújítva, vízkőmentesítve, fertőtlenítve, polírozva, kipróbálva; szebb mint új korában!
Komplett, makulátlan, minden darabjában eredeti készlet ( az alukanala egy  kész időutazás). Természetesen a kávétartó/cukortartó tégely csak pár főzésnyi mennyiség tárolására elegendő, alkalmatos tárolókba mellé kell helyezni a szükséges alapanyagokat, hacsak nem gyüjteményi célra szeretné használni az új tulajdonosa!
A spiritusz tabletta tégely eredeti tablettákat is tartalmazhat (ha kéri), természetesen a jóval több mint fél évszázad után ezek már csak demonstrációs célokat szolgálnak!
Az alkalmatos spiritusz tabletta 4 gr-os, meggyújtás előtt alufóliára helyezendő (a könnyebb tisztántartás végett); új lágygumi tömítéssel, praktikus hordozó táskába rendezve, útmutatóval, egységenként légmentesen fóliázva (mint a 12. képen is látható) használatra készen!
Az alumínium hordozó dobozba történő elhelyezés módját a 3 - 4. kép szemlélteti (alaposan megfigyelendő, mert olyan, mint az ördöglakat); a gyártói ajánlás szerint használati módját az 6. képen, az általam gyakorlati tapasztalatok alapján javasolt használatát a 7 - 8. képeken szemléltetem!
Csakis a megfelelő méretű 4 gr-os, nálunk is beszerezhető (ESBIT) spiritusz tablettával használható (szagmentes, korommentes) gyertya, gáz, villanytűzhely, s mindennemű egyéb próbálkozás menthetetlenül tönkreteszi, beég, besül!
A kávéőrlemény mennyiségével, (az alsó szűrő átfordításával), s a vízmennyiséggel szabályozható a kévé mennyisége/adagja, erőssége!
Ezt a mini egy-kifolyós,   egy/két személyes  Sport Presso úti kávéfőző készletet a Budapesti Lemezárugyár (Játékgyár)  - majd kis késéssel a szegedi üzeme is, az 1950-es évek közepétől, az 1970-es évek  közepéig gyártotta, a ritkábban fellelhető két-kifolyós típus mellett!
Ezen igen elegáns, alumínium színű dobozos készlet, a budapesti üzem korai gyártmánya! (Budapesten csak alumínium színűek készültek)
Sajnos azóta sem készült ilyen célszerűen egyszerű kirándulási, utazási kellék, hogy az otthoni megszokott kávé ízt élvezhessük, a gyakran lötty színvonalú, és méregdrága véndéglátós kínálatok helyett!
A két- kifolyós, egy hiányos példánya még a Néprajzi Múzeum  gyűjteményében is megtekinthető  NM 2009. 23. 9. leltári szám alatt.
Nemzetközi viszonylatban is a túrózók kedvelt, kuriózum  darabja, ha hozzájutnak egy  ilyesféle ritka, még működőképes példányhoz!
Természetesen némi rutin, s gyakorlat szükséges a használatához, mert bár egyszerűnek tűnik, roppant alaposan megtervezett  a hővezetés egyensúlya miatt, igen precízek az illesztései, s finom gondoskodást igényelnek  a szűrői és a szűrőtölcsér  illesztése is! Elég egy óvatlan nyomorgatás és nincs cseredarab hozzá, marad a semmire nem vezető, drága barkávsolás!
A kétféle kivitel alkatrészei - a gumitömítés kivitelével - nem csereszabatosak egymással!!!
Az általam javasolt használati forma  (képeken szereplő) a több éves tapasztalatom alapján javasolt, a kisebb "havariák" elkerülése érdekében!
Figyelem; gyűjtők, túrázók, hegymászók, zarándokok, pár napos buszos kirándulásra indulók; még a nyári szezon előtt javasolom beszerezni, mert talán később már ilyen példány nem sok kerül a kínálatba!
Nincs ennél szerethetőbb, célszerűbb, praktikusabb, s nosztalgikusabb  készség az otthon megszokott ízű kávé elkészítésére; gyakorlatilag örök életű, vintage darab! Abszolút  tűzveszély mentes, alacsony az égéshője, de használata természetesen  óvatosságát és felügyeletet igényel!
Kapható ugyan nemzetközi viszonylatban, valamiféle nemesacél kivitelű - külföldi utánérzése - roppant puritán felszereltséggel, igen fogós áron, de sokoldalúságban, felszereltségében ezt meg sem közelíti, s akkor a ritkaságáról, s a feelingről még nem is beszélhetünk!


Jelenlegi ára: 14 500 Ft
Az aukció vége: 2020-07-27 03:23 .

0 megjegyzés: