A pesti lány - Kőszegi Imre - Jelenlegi ára: 560 Ft

2019. július 24., szerda

A pesti lány - Kőszegi Imre
Nem tudom pontosan, hány évesek lehettünk, de már mindnyájan kiábrándultunk egy-két ideálunkból és így tapasztalt férfiaknak hittük magunkat. Kezdtük lenézni a "mindig nyavalygó, nyafka, anyás" lányokat. Ekkor egy igazi pesti fruska érkezett nyaralni a mi kis városunkba. Csinos, elegáns, bátor fellépésű, éles nyelvű, hetyke járású sok mozit és színházat látott, nagyszerűen táncoló pesti fruska. Csakhamar körülötte forgott az egész gimnázium, ő pedig nagy fölénnyel ugratott valamennyiünket, sorra mindenkinek kiadta az útját, mondván, hogy neki egy vidéki fiú - smafu. No, erre aztán a vidéki fiúk meg a vidéki lányok összefogtak, hogy megmutassák, ők is tudnak valamit... Így kezdődött az a dolog, amiből "A pesti lány" című regényem megszületett. Pest és vidék, ez a probléma megmaradt, csak én változtam meg, mert időközben vidéki fiúból pesti apává öregedtem. S ha elnézem meg elhallgatom lányomat és iskolai meg tánciskolai barátnőit, olykor ma is megrezzenek arra a gondolatra, hogy ezekkel a pesti lányokkal szemben sem lenne könnyű vidéki fiúnak lenni. Ez a veszély, sajnos, már nem fenyeget, s a múlton kívül talán ennek is része van abban, hogy a regény csatáiban - úgy érzem - egy kicsit a vidéki fiúk pártján állok. De azért megvédem a pesti lányokat is, elsősorban a rosszindulatú vidéki pletykázókkal szemben, akik eleve mindent bűnösnek tartanak, ami a nagyvárosból jön. Szegény pesti lány olykor nem is tehet arról, hogy őt ilyennek vagy olyannak látják. Nekik is szeretnék igazságot szolgáltatni a könyvemmel. Az egykori vidéki diák sok emléke és a mai pesti apa sok élménye között akad a regényben egy "irodalomtörténeti" esemény is. A regény egyik diák-hőse eszperente nyelven beszél, vagyis csupa e-magánhangzós szót használ. Valaki egyszer szemére is veti, hogy Karinthy Frigyest utánozza. Nos, ez igaz is. Az eszperente betűjátékot - mint annyi mást - Karinthy találta fel s gyakran játszotta Az Est szerkesztőségében, ahol én akkor fiatal újságíró voltam. Hetekig titokban gyakoroltam a nyelvet, míg egy napon oda merészkedtem Karinthy elé:
- "Mester, engedje meg, versenyre kelhessek kegyeddel ezen nyelven... "
Karinthy szigorúan levizsgáztatott, s hogy ez a vizsga hogyan folyt le, az majdnem szó szerint olvasható "A pesti lány"-ban, Spaltenberg tanár úr és a Langán-fiú vitájában.
Borító tervezők: Szász Endre
Kiadó: Móra Ferenc Könyvkiadó
Kiadás éve: 1958
Kiadás helye: Budapest
Nyomda: Zrínyi Nyomda
Kötés típusa:: félvászon, kiadói papírborítóban
Terjedelem: 360 oldal
Nyelv: magyar
Méret: __edition. size. text
Súly: 0. 40kg
Állapot: Közepes
Megjegyzés: Kiadói borítója viseltes, lapok alja ázástól, foltos, hullámos, kötése laza.
Internetes könyváruházon keresztül fogjuk a kosárba rakott tételével kiszolgálni. Mivel a Vatera felületén csak szállítási módot tud kiválasztani, de konkrét helyszínt nem tud megjelölni, ezért szükséges, hogy pontosítsuk ezt.  Ezért körülbelül 20 perccel a rendelés leadását követően kapni fog egy e-mait tőlünk, amely tartalmaz egy linket.  Ha erre a linkre kattint, beállíthatja a szállítás pontos módját, helyszínét, illetve a fizetési módot. Ha nem találja a levelet, kérjük, nézze meg a SPAM mappájában is.  Ha sehol nem találja, kérjük lépjen kapcsolatba az eladóval! Vásárlás után kérjük, hogy bármilyen probléma esetén az e-mailben küldött címen vagy telefonon lépjen velünk kapcsolatba! Átvételi módok: Ingyenes, személyes átvételi lehetőség: Budapest V. kerületHázhozszállítás GLS futárszolgálattal:  Feladandó könyvek értéke - Szállítási díj0-3. 990 Ft - 890 Ft4. 000-7. 999 Ft - 690 Ft8. 000 Ft felett - ingyenesÁtvétel PickPackPont-ban: Feladandó könyvek értéke - Szállítási díj0-3. 990 Ft - 690 Ft4. 000-7. 999 Ft - 550 Ft8. 000 Ft felett - ingyenesFizetés: - Készpénzben átvételkor- PayPal rendelés véglegesítéskor- OTP online fizetés rendelés véglegesítéskor
[(**33250918**)]

Jelenlegi ára: 560 Ft
Az aukció vége: 2019-08-14 19:30 .

0 megjegyzés: